27.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalParteneri pe scena si in viata

Parteneri pe scena si in viata

Sunt tineri, increzatori in propriul talent. Lelia Vais si Emilian Belcin se numara printre numele cele mai importante ale Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova. S-au cunoscut in urma cu sapte ani si amândoi traiesc pentru arta. Sunt parteneri atât pe scena, cât si in viata…


Lelia Vais a urmat Liceul de Arta „George Enescu“, profil coregrafie. Imediat dupa absolvire, in anul 1986, a dat concurs la Opereta in Bucuresti, unde a reusit printre primii. Viata din Capitala nu a atras-o insa, dorindu-si cu orice pret sa revina in Craiova, sa fie alaturi de parinti si prieteni. „Eram departe, viata din Bucuresti nu m-a multumit. Mi-am dorit foarte mult sa vin acasa. Asa ca, in toamna anului 1986, am dat concurs la Teatrul de Opereta (actualul Teatru Liric «Elena Teodorini») din Craiova. Imi amintesc ca a fost o competitie extrem de dificila, candidând alaturi de balerine profesioniste din Cluj, care aveau prioritate la angajare. Am reusit insa si am fost incadrata ca balerina. Acel moment a reprezentat prima mea realizare importanta in viata, care mi-a dat si foarte multa incredere in mine“, a povestit Lelia. Tânara artista este recunoscatoare maestrilor consacrati alaturi de care a avut sansa sa lucreze si sa interpreteze: Anca Tudor, Franciscz Walkoy etc., profesionisti care au pus bazele baletului clasic si contemporan in teatrul liric craiovean.


„Succesele nu dainuie, nu ne-am culcat pe lauri!“


Ca orice tânara cu un real potential artistic, Lelia a fost propusa si pentru roluri in spectacole de opereta. A colaborat astfel cu maestrul Ion Kelemen, care o cunostea de mica si care i-a urmarit intreaga evolutie artistica de-a lungul anilor. „Am avut onoarea ca maestrul Kelemen sa vada in mine un posibil partener de scena. Am jucat alaturi de el in «Bal la Savoy», care a reprezentat un rol foarte important pentru cariera mea. Am devenit apoi solist balet si am interpretat roluri deosebit de importante pentru un artist: Carmen, din opera cu acelasi nume, Aurora, dar si numeroase spectacole de divertisment cum ar fi: «Domnisoara Huss», «Triptic de balet» (clasic), «Poveste din cartierul de vest» si in alte numeroase piese“, a adaugat Lelia Vais. In anul 1999, artista a realizat si un colaj, prezentând publicului o ora si jumatate de dans, alaturi de Emilian Belcin, solist balerin venit de la Cluj special pentru acel spectacol si care din acea clipa i-a ramas alaturi si in viata. Acel spectacol a fost un adevarat succes, „dar cum succesele nu dainuie, nu ne-am culcat pe lauri. Artistii trebuie sa mearga mereu mai departe, indiferent de succesele sau insuccesele dintr-un anumit moment in viata“.


„Formam o echipa extraordinara atât pe scena, cât si in viata“


„Era un tânar foarte expresiv si talentat. M-a impresionat de la prima repetitie. Am fost fascinata de talentul lui, dar si de el ca barbat. De atunci am ramas impreuna. El a renuntat la cariera lui din Cluj pentru a lucra alaturi de mine la Teatrul Liric din Craiova. Formam o echipa extraordinara atât pe scena, cât si in viata. Ne intelegem si ne sustinem reciproc, având aceeasi meserie si idealuri! De dragul meseriei noastre, dar si al publicului am realizat impreuna numeroase coregrafii de spectacole. Cred ca am descoperit reteta fericirii: intelegerea si sustinerea partenerului, respectul pentru munca pe care o face celalalt si dragoste sincera“, a spus Lelia Vais.


Cei doi artisti muncesc insa extrem de mult, ore indelungate de repetitii ii retin zilnic la „serviciu“. Sunt constienti de faptul ca, din pacate, cei mai multi oameni ii trateaza cu superficialitate, considerând ca meseria lor este destul de usoara. „In realitate insa nu este asa. Viata de artist impune anumite reguli, numeroase restrictii si renuntari chiar la propria viata personala. De la simplele diete alimentare, la numeroasele greutati si sacrificii pentru cariera, viata petrecuta in turnee, ore interminabile la repetitii. Este o meserie grea care, din pacate, nu prea leaga oamenii, rar intâlnind artisti fericiti si impliniti atât pe plan profesional, cât si familial. Insa atunci când te dedici carierei din tot sufletul, satisfactiile sunt pe masura. Daca mai ai si un om deosebit lânga tine, care sa te sustina si incurajeze, te simti intr-adevar implinit“, a mai spus Lelia Vais.


Desi se cunosc de peste sapte ani, Lelia si Emilian nu au facut inca nunta, considerând ca o relatie fericita nu este tinuta de o simpla formalitate, doua semnaturi pe o hârtie. Au impreuna un baietel, pe Vlad, de trei anisori, care este cel mai infocat fan al lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS